Kursa Gitmeden Keman Öğrenmek Mümkün mü ?

Öncelikle keman gerçekten zor bir enstrümandır. Tamamen teknik bilgi dayalı bir enstrüman olmasından dolayı uğraştırıcıdır.

Örneğin bir yay çekmek diye tabir edilen aynı sesi bozmadan sürekli hale getirerek çalmak çoğu insanı korkutur çünkü onunda bir tekniği vardır süreklilik ister.
Bana göre gerçekten meraktan öte bir arzun varsa eğitimini alman ve tecrübeli ve bilgili bir kişi ile derslere başlamanı öneririm.

 

Çünkü dijital ortamlardan edindiğimiz bilgiler bir yere kadar öğrenilebiliyor , öğrenilse de onun doğru olup olmadığını söyleyecek kimse olmuyor çevrenizde kursa veya birebir eğitmeniniz ile aldığınız derslerde yanlış bir teknik olunca doğrusunun nasıl yapılması gerektiğini söyleyecek ve sizi bir uyaracak bir kişi oluyor.

Kursa gitmeden öğrenilmiş bilgilerin yanlış bilgi olsa da size doğru geldiği için  geri dönülmesi zor bir süreç içine sizi sokuyor.

Keman diğer enstrümanlara göre perdesiz olduğu için birebir size her notanın yerini gösterecek ve temiz kaliteli bir ses almanızı sağlayacak birinin olması şarttır.

Sonuç olarak bilinçsiz şekilde hareket etmek, ilerlemek ve kendini geliştirmek konusunda başına sıkıntı açar. Bir yere kadar çalarsın ama bir yerde tıkanırsın çünkü tekniğin hatalıdır. Örneğin bir enstrümana başlarken ilk bilinmesi gereken enstrümanın tutuş şeklidir. Bunu bir kez yanlış öğrenirsen sonrasında değiştirmek çok zor olacaktır. Keman çalıyorum diye övünen, ama kemanı boynuna sıkıştırmak yerine göğsünün üstüne dayayıp çalmaya çalışanları da görürüz çevremizde…

Eğer bu konularda kendinizi yetersiz hissediyorsan, bir eğitmen eşliğinde başlamanız kesinlikle faydalı olacaktır. Bunun için araştırmanızı iyi yapıp , MEB ‘e bağlı müzik kurslarından eğitim alarak doğru şekilde keman çalmaya başlayabilirsiniz.

Yoruma Kapalı.