Piyano’nun Zeka Gelişimine Katkısı ?
Piyanonun zekayı geliştirdiği gerçeğinin ortaya çıkması ile, mutlaka yan yana anılması ve görülmesi gereken ikilidir diyebilir.
Bir araştırmaya göre okul öncesi yaştaki ( 3- 5 yaş ) 78 çocuk üzerinde yapılan bir araştırma piyano – iq (zekâ katsayısı) arasındaki çarpıcı ilişkiyi ortaya koyduğu ortaya çıktı. Okul öncesindeki düzenli piyano dersleri çocukların iq’sunu yüzde 50, hatta daha fazla arttırdığı gözlemlendi. Kaliforniyalı iki bilim adamının araştırması piyano eğitimi alan çocukların özellikle matematik ve fen dallarında çok daha başarılı olacağını gösteriyor.
Çağımız rekabet çağı ; öyle ki çocuklar kendilerini bekleyen zorlu sınavlardan galip çıkmak için daha yedi yaşından itibaren çalışmaya başlıyor. Çalışmak elbette etkili ama zeki olmak herkesin harcı değil. İşte bu yüzden, zekâyı geliştirme, arttırma formülleri aranıyor. Amerikalı iki bilim adamı yaptıkları ilginç araştırmanın sonucu zekâyı geliştirmek için ne genlerle oynamak ne de bilgisayarın esiri olmak gerekiyordu. Zeki bir toplum yaratmanın yolu piyano dan geçtiği aşıkardı.
İki uzman, müziğin zekâ ile bağlantısı üzerine araştırmalarını uzun zamandır yürütüyor. bu alandaki ilk çalışmaları “mozart etkisi” adını taşıyan bir deney idi. 1993 yılında “nature” dergisinde de yayımlanan bu araştırma klasik müzik – iq ilişkisi üzerine kurulmuştu. Yapılan deneyde 36 lise öğrencisine belli bir süre, her gün 10 dakika boyunca mozart’ın bir piyano sonatı dinletilmiş, sonuçta çocukların iq’larında bir artış görülmüştü. aynı gruba dinletilen new age ve dans müziği ise mozart’ın yarattığı etkiyi yaratmıyordu. tek problem, mozart’ın etkisinin sadece bir saat sürmesiydi.
Shaw ve rauscher ikinci çalışmayı “küçük yaşta müzik dersleri almak ve özellikle bir enstrüman üzerinde yoğunlaşmak” üzerine yapmışlar. Bunun için en popüler ve en yaygın enstrüman olan piyanoyu seçtiler. Seçimin nedeni, piyanoyu o yaştaki çocukların daha kolay öğrenebilecek durumda olmasıydı. Bu yılın başında gerçekleştirilen deneyler için bu kez anaokuluna giden 78 çocuk seçildi. bu arada üç – dört yaşlarındaki bu çocukların ailelerinin sosyo – ekonomik – kültürel yapılarının, gittikleri ana okullarının eşdeğer olmasına da dikkat edildi ve 78 çocuk dört gruba ayrıldı. Birinci gruba şan ve piyano dersi, ikinci gruba sadece şan dersi, üçüncü gruba bilgisayar dersi verilirken, dördüncü gruptakilere hiçbir şey öğretilmedi. çocuklar haftada iki kez 15’er dakikalık piyano dersi alıyordu, her çocuğun eşit süreyle ders almasına da dikkat ediliyordu. sekiz ay boyunca diğer grupların da çalışmaları sürdü. Bu eğitimin ardından 78 çocuğa zekâ testi uygulandığında çıkan sonuç araştırmacılar için pek de sürpriz olmamıştı. piyano grubundaki çocukların zekâsındaki artış diğer gruptakilere fark atıyordu!
Dr. shaw ve dr. rauscher, ilk araştırmalarında bulguladıkları “mozart dinlemenin birkaç saat süren etkisi” aksine, piyano eğitiminin etkisinin ömür boyu süreceğini söylüyor. Deneyler üç – dört yaşlarındaki çocuklar üzerinde yapılmış olsa da, 12 yaşına kadar alınan piyano derslerinin etkili olacağını ekliyorlar. Bunu da şöyle açıklıyorlar: “müzik de tıpkı matematik ya da satranç gibi yüksek beyin fonksiyonları gerektiren bir uğraş. bu alanlar, aynı zamanda iyi gelişmiş ‘spatial’ zekânın da temelini atıyor. spatial zekâ, görsel dünyayı algılayabilme, nesnelerin görüntülerini zihinde oluşturabilme ve bunların farklılıklarını kavrama yetisine verilen ad.” iki araştırmacı çocukların yoğrulmaya hazır beyinlerinin bağlantılar kurmak için şekil değiştirmeye müsait olduğunu anlatıyor. “piyano dersleri sinirleri eğiterek beynin korteksindeki algısal gelişmeyi sağlıyor” diyorlar..
Daha detaylı bilgi ve Ücretsiz tanışma derslerimize katılarak Piyano ‘yu deneyimleyebilirsiniz. Piyano Derslerimiz Kızılay, Batıkent , Yıldız Şubemizde dir. Ankara Piyano Kursu / Dersi Randevu için Ön Kayıt Formu ‘nu doldurarak randevunuzu alabilirsiniz…